Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u een aantal van de veel gestelde vragen. Klik op een vraag om een antwoord te zien.
Nee. U kunt gewoon eten en drinken voor een neurofeedback sessie. Zolang u niet onder invloed bent van alcohol of andere verdovende middelen kunt u gewoon trainen.
Nee, Neurofeedback training is een non-invasieve methode. Dat wil zeggen dat er niets je lichaam in gaat. De sensoren op je hoofd meten alleen de hersenactiviteit. Hier voel je niets van.
Nee, jouw gedachten, herinneringen of gevoelens zijn niet zichtbaar met de apparatuur en software. Aan de hand van de activiteit van je hersengolven kunnen wel de meeste psychische en een aantal lichamelijke aandoeningen worden herkend.
Het kan zijn dat je een bepaalde mate van vermoeidheid ervaart of dat je je slaperig voelt. Dit is heel normaal; je doet aan fitness, alleen worden niet je spieren maar je hersenen getraind.
Nee. Wel kan Neurofeedback je persoonlijkheid beter naar voren laten komen, doordat je een ongewenst gedragspatroon met behulp van de training oplost. Als je bijvoorbeeld geneest van een depressie zul je je wel degelijk anders voelen en gedragen; je persoonlijkheid zelf verandert niet, maar kan juist beter tot uitdrukking komen.
Ja, neurofeedback is geschikt voor kinderen. Onze ervaring is dat kinderen plezier hebben in de training. De sfeer tijdens de behandeling is positief en sluit aan bij wat het kind leuk vindt en aan kan. Bovendien hebben de therapeuten kennis over problematiek bij kinderen, waardoor ze goed aansluiten bij het niveau van het kind.
Een sessie duurt ongeveer 1 uur en we raden aan ten minste twee keer per week een training te volgen. Als dit niet lukt is het ook mogelijk om 1 keer per week te trainen, maar dan laten resultaten langer op zich wachten omdat het cumulatieve effect vermindert.
In veel gevallen zijn met neurofeedback behaalde resultaten blijvend. U kunt het zo zien: bij veel stoornissen is er een gedrags- of functioneerpatroon gedurende lange tijd ingesleten. Door middel van neurofeedback worden de hersenen geconditioneerd om uit deze ingesleten ‘groef’ te komen en terug te gaan naar een beter functionerend patroon. Door middel van herhaalde trainingen probeert u dit gewenste patroon in te slijten, zodat het blijvend is. Omdat u misschien wel jaren op de ‘oude’ manier geleefd heeft, kan het zijn dat u langzamerhand terugzakt in de oude ‘groef’. Zwaar alcoholgebruik en anesthesie veroorzaken soms eerder het terugvallen in de oude groef. Dit geldt ook voor omgevingsfactoren zoals periodes van zware stress of emotioneel trauma. Vaak kunt u dan door middel van enkele ondersteunende trainingssessies snel weer op het goede spoor komen.
Nee, voor neurofeedback behandeling is het niet noodzakelijk dat er een diagnose is gesteld. De behandeling is vooral gericht op klachtverbetering. Tijdens het intakegesprek bespreken we uitgebreid uw klachten en wat wij met neurofeedback kunnen bereiken.